Holistik sağlık, modern yaşamın getirdiği yoğun tempo içerisinde bireyin sağlığını yalnızca fiziksel açıdan değil zihinsel, ruhsal ve sosyal boyutlarıyla ele alan bütünsel bir yaklaşımdır. Günümüzde yoğun iş hayatı, giderek dijitalleşen dünyaya ayak uydurma çabası gibi faktörler kişilerin sağlığının her zamankinden daha fazla etkilenmesine neden olabilir. Bu noktada holistik sağlık yaklaşımı kişilerin sağlığını tüm yönleri ile ele alarak uzun vadeli çözümler sunabilir.
Holistik Sağlık Nedir?
Holistik sağlık kişilerde var olan fiziksel sağlık sorunlarının semptomlarını tedavi etmekle kalmayan, semptomların temeline inen, bireyi zihinsel, ruhsal ve sosyal açıdan bir bütün olarak değerlendiren bir sağlık yaklaşımıdır. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı sadece bedensel olarak bir sakatlığın veya hastalığın olmaması değil aynı zamanda fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan tam bir refah durumu olarak tanımlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün 1948 yılında yayımlanan tüzüğünde yer alan sağlık tanımına bakıldığında holistik sağlığın son yıllarda ortaya çıkmış bir kavram olmadığı görülebilir.
Bütüncül tıp olarak da bilinen holistik sağlık bireyi fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal açıdan bir bütün olarak ele alır ve en iyi haline ulaşmasını amaçlar. Holistik sağlık yaklaşımına göre tam bir iyilik halinden bahsedebilmek için fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel ve ruhsal sağlığın da dengede olması önemlidir. Bu nedenle bütüncül tıp sadece hastalıkların tedavisine odaklanmaz. Bunun yanı sıra farklı branşlardan uzmanlardan oluşan multidisipliner konsey hem hastalıkları ortaya çıkmadan önlemeye hem de bireylerin zihinsel ve ruhsal sağlığını dengede tutmaya odaklanır.
Holistik sağlık anlayışı çerçevesinde alanında yetkin sağlık uzmanları tedavi sürecinde yeni nesil tıp teknolojileri ile geleneksel tıpın vazgeçilmez unsurlarını bir arada kullanır. Bu yöntemler arasında yoga, meditasyon, doğal tedavi yöntemleri, beslenme düzenlemeleri ve psikoterapi gibi farklı yaklaşımlar yer alır. Uzmanların başlıca amacı bireyin sadece fiziksel sağlığını iyileştirmek değil genel yaşam kalitesini artırmaktır.
Holistik Sağlığın Faydaları
Holistik sağlık anlayışına göre her hasta özeldir. Bu nedenle uygulanması gereken prosedürlerin kişiye özel olarak planlanması gerekir. Bu kapsamda Güven Gençleşme Kliniği Prime Sağlık Programı multidisipliner konsey uzmanları detaylı değerlendirmelerin ardından kişiye özel bir yol haritası belirler.
Bütünsel sağlığın başlıca faydalarından bir tanesi kişinin bedeniyle daha fazla temas kurmasını sağlamaktır. Bir başka ifadeyle sağlıkta holizm yaklaşımı bireylerin kendi sağlıklarında daha aktif bir rol üstlenmelerini sağlar. Bu amaç doğrultusunda bütünsel tıp bireylerin diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak stresle sağlıklı bir şekilde başa çıkma yöntemlerini bulmalarına ve bedenleriyle daha fazla temas kurarak kişisel sağlık tetikleyicilerini tanımalarına yardımcı olur.
Sağlığı sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinsel, ruhsal ve sosyal açıdan da ele alan uzmanlar bireyin yaşadığı stres, uyku sorunları, beslenme alışkanlıkları ve çevresel etkiler gibi faktörleri göz önünde bulundurarak yaşam tarzına yönelik kişiselleştirilmiş sağlık çözümleri geliştirir. Bunların yanı sıra başlıca holistik sağlık faydaları şunlardır:
Sayılanlardan da anlaşılabileceği gibi holistik sağlık, sağlık ve refahın tüm yönleriyle ilgilenirken kişinin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal sağlık noktasında en iyi haline ulaştırmayı amaçlar.
Holistik Sağlığın Kullanım Alanları
Holistik sağlığın kökenine bakıldığında aslında hiç de yeni bir kavram olmadığı, kökeninin eski Çin tıbbına kadar dayandığı görülebilir. 2007 yılında yapılan bir çalışmada Antik Yunan filozoflarından Hipokrat’ın holistik anlayışın ilk savunucularından olduğu görülmektedir. Batı ülkelerinde geleneksel tıbbın holistik yaklaşımla entegre edilmesi biraz daha geç gerçekleşmiştir. Bununla birlikte Batı'da, özellikle Covid-19 pandemisi sırasında fiziksel sağlık sorunlarının yanı sıra zihinsel, ruhsal ve sosyal refahın da öneminin anlaşılması ile holistik sağlık yaklaşımı her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Holistik sağlık anlayışının iyi gelebileceği başlıca sorunlar şunlardır:
Örneğin 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre 1 aylık holistik sağlık temelli stres yönetimi programına katılan kişilerin diğer kişilere kıyasla endişe, stres ve depresyon gibi psikolojik sorunlara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.
Holistik Sağlık Kimler İçin Uygundur?
Holistik sağlık sağlıklarını korumaya önem veren, kaliteli bir yaşam süren ve uzun vadeli çözümler arayan kişiler başta olmak üzere herkes için uygundur. Modern yaşamın stresi, iş yoğunluğu gibi faktörlerin de etkisiyle günümüz dünyasında sağlık sadece bedensel sağlığın korunmasından ibaret değildir. Stresin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için beden ve zihin arasındaki dengenin sağlanması ve korunması önemlidir. Bu çerçevede özellikle yaşlanma karşıtı çözümler arayan, stres yönetimi tekniklerini öğrenmek ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmek isteyen kişiler holistik sağlık yaklaşımını benimseyen sağlık programlarından faydalanabilirler.
Holistik Sağlık ile Geleneksel Sağlık Arasındaki Fark Nedir?
Geleneksel yaklaşımların bazılarında sağlığın sadece fiziksel ve zihinsel sağlık olarak ele alındığı görülebilir. Bununla birlikte çoğu zaman wellness (refah) olarak adlandırılan holistik sağlık, doğru yaşam tarzı alışkanlıklarının seçilmesiyle hem sağlığın korunması ve geliştirilmesi hem de sağlığın düzenli olarak takip edilmesidir. Aslında Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımına bakıldığında da sağlığı tam bir iyilik hali olarak ele aldığı görülür. Bir başka ifadeyle DSÖ sağlığın olmazsa olmaz unsurlarından bir tanesi olarak tam bir refah halini gösterir. Ulusal Wellness Enstitüsü’ne göre wellness insanların daha başarılı bir varoluşun farkına vardığı ve bu yönde seçimler yaptığı aktif bir süreçtir. Bu nedenle holistik sağlık anlayışı çerçevesinde multidisipliner konsey uzmanları fiziksel, zihinsel/duygusal ve sosyal refahı sürdürmek ve sağlığın bu yönleri arasındaki dengeyi korumak için en iyisinin nasıl yapılması gerektiğine yönelik kişiye özel yol haritaları hazırlar.
Size özel atanacak Prime Sağlık Multidisipliner Konsey uzman kadromuz ile sadece fiziksel sağlığınıza odaklanmıyor sizi bir bütünlük içerisinde ele alıyor ve en iyi halinize ulaşmanız için çalışıyoruz. Prime Sağlık Programı ile hayat boyu sağlıklı kalma halinizi korumak için uzman ekibimizle her an yanınızdayız.
Kaynakça: