Daima Zinde ve Genç Kalmanın Sırları
Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşam standartlarını yükseltip iyileştirmede, beklenen yaşam süresini uzatmada ve zinde bir yaşam sürmede önemli bir rol oynar. Zinde ve genç kalabilmek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek hem fiziksel hem de ruhsal sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca kalp hastalığı, kolesterol, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklar önlenir ve hem ruhsal olarak enerjik bir seviye yakalanır hem de bağışıklık güçlendirilerek olası hastalıklardan korunma sağlanır.
Zinde ve genç kalmanın en önemli yollarından birisi düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyet uygulamaktır. Böylelikle sağlıklı yaşamın kapısı aralanmış olur. Vücutta hem fizyolojik hem de ruhsal sorunlara yol açabilecek stres ve kaygıdan olabildiğince uzak durmak da zinde bir yaşamın sırları arasında yer alır. Sağlıklı ve zinde bir yaşam sürebilmek için şeker tüketimi kısıtlanmalı, dengeli ve besin çeşitliliği olan bir beslenme düzeni benimsenmeli, yeterli miktarda uyunmalı, sağlıklı vücut ağırlığına sahip olunmalıdır. Ayrıca alkol ve sigara gibi bağımlılık yapıcı alışkanlıklar kısıtlanmalı, mümkünse tamamen bırakılmalıdır. Kişi hijyen kurallarına uymalı, kişisel bakımlarını aksatmamalıdır. Ayrıca ruhsal doyumun gerçekleşebilmesi adına kişi hobilerine yönelmeli, keyif aldığı faaliyetlerde bulunmalıdır. Böylece ruhsal açıdan da iyi hissederek sağlıklı yaşamı bütüncül bir şekilde hayatına uygulayabilir (5).
Zinde ve Genç Kalmak Neden Önemlidir?
Günümüzde sanayileşmenin hızlanması ile beraber formda kalmak, sağlıklı yaşamak ve gençliği korumak hem daha zor hem de daha önemli bir konu haline gelmiştir. Birçok kişi olduğundan daha genç görünmenin ve hissetmenin yollarını arayarak sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmeyi hedeflemektedir. Yaşlanmak doğal, gerekli ve engellenemez bir fizyolojik süreçtir. Yaşlanmayla beraber insanlarda görülen hastalık sayıları ve çeşitleri genç kişilere göre daha fazla artış gösterir. Daha iyi ve kaliteli bir yaşlılık süreci geçirip zinde ve genç kalabilmek için ise kişinin olası hastalık risklerinden kendisini koruması gerekir. Bu amaçla sağlıklı ve zinde geçirilecek bir yaşam tarzına geçiş yapılmalıdır. Zinde ve genç kalabilmek için benimsenmesi gereken yaşam tarzı çoğu zaman zor ve kısıtlayıcı görünse de yaşamın dolu dolu geçirilmesini ve hayattan daha uzun süreler zevk alınmasını sağlar. Benimsenen sağlıklı yaşam tarzı ile kişi enerjikliğini korur, hastalıklara yakalanma riskini azaltır, iyi bir ruh sağlığına sahip olur ve hayattan keyif alır. Bu yüzden zinde ve genç kalmak verimli bir hayat geçirilmesinin anahtarıdır (3,7).
Daima Zinde ve Genç Kalmak için Neler Yapılabilir?
Daima zinde ve genç kalabilmek için öncelikle sağlıklı bi yaşam tarzı benimsenmelidir. Benimsenen bu sağlıklı yaşam tarzı geçici bir süre ile sınırlandırılmamalı tüm hayata yayılmalıdır. Zinde ve genç kalmak için yapılabilecekler arasında ise şunlar yer alır:
- Egzersiz yapmak: Egzersiz yapmak hem ruhsal hem de fiziksel olarak genç hissetmenin ilk yollarından biridir. Düzenli egzersiz yapan insanların kronik hastalıklara yakalanma riski azalır. Aşırı kilo alımı kontrol altına alınarak yağ yakımı sağlanır. Düzenli egzersiz yaşa bağlı olarak azalan kas kütlesi ve gücündeki azalmaları önlemeye yardımcı olabilir. Esnekliği ve dayanıklılığı artırır ve yaşlılarda düşme riskini azaltabilir. Düzenli egzersiz yapmak ruhsal sağlığın geliştirilmesinde de oldukça yararlıdır. Düzenli egzersiz yapan kişiler hem özsaygılarını hem de özsevgilerini artırarak genel ruh hallerini iyileştirirler. Egzersiz stres ve kaygı seviyelerinin azaltılmasına da yardımcı olur.
- Düzenli ve yeterli miktarda uyumak: Uyku tam dinlenmenin gerçekleşmesi ve vücuttaki onarım süreçlerinin başlaması için olmazsa olmaz bir adımdır. Uykunun düzenlenmesi yaşlanma karşıtı yaşam tarzı değişiklikleri arasında önemli bir yer tutar. Yetişkin bir insan günde yaklaşık olarak 7 ile 8 saat arası bir süreyi uykuda geçirmelidir. Fakat yaşla beraber uyku miktarı giderek azalmaktadır. Azalan uyku süreleri ise vücutta daha fazla miktarda kortizon salgılanmasını uyaran bir süreçle ilişkilendirilir. Kortizon ise vücudun stres durumunda kalmasına yol açar. İyi bir uyku için gün içindeki kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır. Uyunacak oda mümkün olduğunca karanlık olmalıdır. Özellikle gece yatmadan önce ekran başında geçirilen süre kısıtlanmalıdır.
- Dengeli ve düzenli beslenmek: Besin tercihi yapılırken olabildiğince çeşitli ve farklı besinler tercih edilmeli, öğün atlanmamalıdır. Meyve, sebze, baklagil ve tahıllara diyette mümkün olabildiğince fazla yer verilmelidir. Vücudu kardiyovasküler hastalıklardan korumak için omega-3 yağ asitlerinden zengin bir beslenme düzeni tercih edilmelidir. Fakat yağlar miktar olarak toplam enerji alımının %30’unu oluşturmalıdır. Bu amaçla yağlı balıklar yeterli miktarda tüketilmelidir. Sağlıksız yağların tüketimi ise olabildiğince sınırlandırılmalıdır. Zeytinyağı, balık, kuruyemiş, çekirdek ve avokado gibi doymamış yağlar sağlıklı yağlar olarak kabul edilirken; kırmızı et, tereyağı ve peynir gibi doymuş yağlar ile fırınlanmış yiyecekler ve önceden paketlenmiş hazır yiyeceklerde bulunan trans yağlar sağlıksız kabul edilir. Tuz ve basit şeker tüketimi kısıtlanmalıdır. Tuz tüketimi tansiyon benzeri kalp damar hastalıklarını tetikler iken şeker tüketimi ise diyabet ve obezite gibi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Günlük şeker tüketimi yaklaşık 50 gram ile sınırlandırılmalıdır. Günlük alınacak kalori miktarı hesaplanarak öğünler buna göre tüketilmelidir.
- Alkol ve sigara gibi bağımlılık yapıcı alışkanlıklardan uzak durmak: Alkol ve sigara başlaması kolay bırakması oldukça zor olan bağımlılık yapıcı kötü alışkanlıklardandır. Alkolün ve tütün ürünlerinin sağlık üzerine bilimsel olarak ortaya konmuş olumsuz etkileri vardır. Aşırı alkol tüketim alışkanlığı karaciğer ve kalp hasarına, mide ile ilişkili rahatsızlıklara, pankreas iltihabına, sindirim sistemi kanserlerine, dolaşımla ilgili rahatsızlıklara ve depresyona yol açabilir. Tütün ürünleri ise besinlerden yetersiz yararlanmaya, osteoporoza yatkınlığa, solunum sistemi rahatsızlıklarına ve kanserlere yol açabilir. Sigara dumanı içerisinde bulunan kimyasallar cilt bütünlüğüne hasar verir. Ayrıca ağız çevresinde kırışıklık oluşumun ayol açarak genç görünüme zarar verir. Bu sebeple zinde ve genç kalabilmenin önemli bir adımı da sigara ve alkol tüketimini sınırlandırmak mümkünse tamamen sonlandırmaktır.
- Doktor veya eczacı danışmanlığında gıda takviyesi kullanmak: Doktor veya eczacı kontrolünde gıda takviyesi kullanmak: İhtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin besinler yoluyla alınmaya çalışılması en sağlıklı yoldur. Fakat bazı hastalıkların varlığında veya özel durumlarda besinlerle alınan vitamin ve mineral miktarı vücut için yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda eksikliğe ve kişiye yönelik takviyelerden yararlanılabilir. Özellikle ileriki yaşlarda daha genç ve zinde kalmak için vitamin ve minerallere daha fazla ihtiyaç duyulabilir. Zinde ve genç kalmak için güneşten yeterince faydalanamayan kişiler D vitamini takviyesi kullanarak vitamin depolarını doldurabilir ve başta bağışıklık olmak üzere kas sistemi ile sinir sistemini destekleyebilir. (2,6)
Daima zinde ve genç kalmak herkesin istediği ve hedeflediği bir durumdur ama bunu sağlayabilmek kişinin kendi çabasına ve uyum yeteneğine bağlıdır. Bu konuda profesyonel bir yardım almak hem süreci kolaylaştırabilir hem de motivasyonu artırabilir. Eğer siz de daima zinde ve genç kalmanın sırlarını öğrenmek, konu hakkında detaylı bilgi almak ve yaşam değişikliklerinizi bir uzman yönlendirmesiyle yapmak istiyorsanız Prime Sağlık Programı için profesyonel ekibimizden yardım alabilirsiniz.
Kaynakça: